Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Resnična zgodba o pogumu, ljubezni in vztrajnosti v najtemnejših časih

Premagovanje (Up We Soar) je zgodba matere in hčere o notranji moči in brezmejnem človeškem duhu. V ozadju brezobzirnega kitajskega komunističnega pregona duhovne skupine Falun Gong pripoveduje resnično zgodbo o družini, ki je preobrazila svojo okolico in tako doprinesla upanje svoji okolici.

Čudovita 7-letna deklica Fujao je pretresena, ko starše aretirajo in vržejo v zapor zaradi njihove vere. Ustrahovana in ponižana Fujao noče, da jo gromozanski represivni režim zatrla. Z mamo poiščeta izjemne možnosti, da se povežeta skozi zaporne reže in se skupaj razvijata. Dokumentarni film si lahko v celoti ogledate brezplačno na FalunInfo.TV.


Osupljiv animacijski film poustvarja izjemno življenje Fujao, ki sedaj živi v New Yorku

Fujaovi starši so žrtve verskega pregona nad Falun Gongom od komunistične kitajske. Duhovna praksa Falun Gong ima korenine v budistični tradiciji, sledijo ji na milijone ljudi, zato jo komunistični režim sovraži. Od julija 1999 so knjige Falun Gonga prepovedane in požgane. Propagandni ustroj režima demonizira to prakso. Na stotine tisoč privržencev je že bilo aretiranih. Številne mučijo do smrti.

Ko se film začne, je Fujao ustrahovana in ponižana in meni, da je to najslabša situacija na svetu. A stvari se poslabšujejo. Fujaova mama jo mora zapustiti, da jo ne zaprejo. Pozneje jo ujamejo in vržejo v zapor, da odsluži 7 let kazni za razdeljevanje letakov in DVD-jev Falun Gong prakse. Fujao ostane sama.

A to ni zgodba o otroku, ki se nemočno bori med razpokami družbe. Namesto tega kljub težavam, s katerimi se spopada Fujao, postane ključni vir navdiha za svojo prestrašeno mamo, ki je obkrožena z morilci, preprodajalci mamil in brutalnimi zaporniki. Ko njena mama postopoma pridobiva svojo notranjo moč, v hudih najstniških letih neguje in varuje hčerko Fujao z izjemnimi sredstvi.

Režiser iz Toronta, Jan Ma, pravi: "Pri raziskovanju zgodbe Premagovanje (Up We Soar) so me izkušnje matere in hčerke močno prizadele. Na Kitajskem sta se soočili s hudim pregonom, a sta se odzvala z dobroto in notranjo močjo. Premagovanje je zgodba o ljubezni matere in hčere. Hkrati film predstavlja nezlomljiv duh pogumnih Kitajcev, ki vsak dan kljubujejo zatiranju. Upam, da vas bosta pogum in dobrota v filmu prav tako navdihnila."

Fujao in njena mama, ki so skupaj z očetom prestali delovna taborišča in neizrečeno nasilje nad svojo vero v pesteh kitajskega režima. Zdaj živijo v ZDA. Premagovanje je njihova zgodba. Več o njihovi zgodbi preberite na faluninfo.si.

Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.