Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Video posnetki razkrivajo brutalno obravnavanje zapornikov Falun Gonga v kitajskih delovnih taboriščih

Družina v Kaliforniji bije bitko proti kitajski vladi in pravi, da je bila njihova ljubljena oseba mučena in ubita v kitajskem delovnem taborišču pred skoraj 20 leti, preprosto zato, ker je podpirala duhovno meditacijsko prakso imenovano Falun Gong. Doslej še nikoli prikazan videoposnetek, posnet na skrivaj, je bil posredovan FOX 11 in razkriva kakšno je življenje političnih zapornikov v kitajskih delovnih taboriščih.

Kitajska vlada je leta 1999 naročila izkoreninjenje Falun Gonga in ga označila za “heretično” organizacijo, ki ogroža socialno stabilnost.

OPOZORILO: Ta zgodba vsebuje slike in videoposnetke, ki so lahko moteči gledalcem.

[VIDEO posnet na Trgu nebeškega miru iz leta 2001 razkriva, da so vladne organizacije aretirale na stotine podpornikov Falun Gonga](http://www.foxla.com/news/national-news/undercover-video-reveals-brutal-treatment-of-falun-gong-prisoners-inside-chinese-labor-camps?utm_source=News&utm_campaign=92e24be7f9-FDI_Bi-Weekly_Newsletter_2017_07_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_480b7a73c3-92e24be7f9-202269393)
VIDEO posnet na Trgu nebeškega miru iz leta 2001 razkriva, da so vladne organizacije aretirale na stotine podpornikov Falun Gonga
_

Komunistična vlada je začela izvajati aretacije in zapirati številne Falun Gong praktikante in jih pošiljati v delovna taborišča, kjer naj bi se “prevzgajali”.

Yifei Wang je bila na ta dan tam s svojo sestro. Ona je nekdanja novinarka Komunistične partije Kitajske, katera sedaj živi v Kaliforniji, potem ko je pobegnila iz njene matične države.
Wang in njena sestra sta držali napise v podporo Falun Gongu. Obe sta bili zaradi tega aretirani in ločeno zaprti.

Yifei je bila na koncu izpuščena zahvaljujoče sočutnemu stražarju, vendar njeni sestri Kefei ni nikoli uspelo. Njeni družini so povedali, da je Kefei po štirih mesecih umrla zaradi srčnega zastoja v kitajskem delovnem taborišču. Vendar, ko so videli njeno stanje v bolnišnici, trdijo, da je bila mučena do smrti. Zdaj, skoraj 20 let pozneje, verjamejo, da njeno truplo še vedno zadržano v delovnem taborišču.

Leta 2015 je Gordon, mož Yifeijeve, odpotoval na Kitajsko in obiskal žensko delovno taborišče Jilin, tam kjer je Kefei umrla. S skrito kamero je snemal video, medtem ko je uro in pol čakal z neko družino, da bi se srečal z novim direktorjem delovnega taborišča.
“Od tega je že 15 let, ko ga še nismo videli, samo telo želimo videti,” je povedal družinski član. “Želimo vedeti, če je še vedno tukaj, vsako leto napišemo prošnjo, da bi videli telo.”

“Še vedno je tu,” odgovori direktor. “Pristojbino za mrtvašnico plačujemo vsako leto, vsako leto to odobrim, vsakih šest mesecev.”

Med pogovorom direktor pove, da družina ne more videti telesa.

“Če hočeš videti telo, lahko to omogočim, če se le strinjaš, da je umrla naravne poti,” pove direktor.

“Saj nimate dokazov, da je bilo naravno,” odgovori družina. “Preprosto povedano, direktor, ona ni umrla zaradi normalnih vzrokov!”

Na koncu je družina praznih rok zapustila tabor, a Gordon pove za FOX 11, da ne bo nikoli prenehal poskušati.

“Hotel sem dobiti resnico o Kefeijevi smrti”, je povedal. “In želel sem, da bi se njeno telo osvobodilo. Želim pričati o stvareh, ki so se zgodile moji družini. Vlada ne upošteva nobenih zakonov. Nikoli se ne bom odrekel temu, da dobimo njeno telo nazaj.”

Ta huda preizkušnja je veliko breme v preteklih letih za Yifei in tudi družino. Ko le omenimo Kefei, Yifei začne jecati.

“Niti pomisliti ne morem na njo, ker, ko to naredim, se mi vedno zlomi srce,” je povedala. “Mislim na čas, ko sva bili mladi in kako bi se igrali skupaj, bila je genialno dekle.”

Ming Yu je družinska prijateljica, ki je bila prav tako zaprta zaradi podpore Falun Gongu.

“Bil sem zelo uspešen poslovnež, imel sem tovarno oblačil, zaposloval sem več kot 100 ljudi, a ko se je začel pregon, sem izgubil svoj posel,” je povedal.

Yu je za FOX 11 povedal, da je podkupil stražarja, da je lahko skrivaj posnel videlo v delovnem taborišču, kjer je bil pridržan.

Povedal je, da ga je snemal v zloglasnem delovnem taborišču med olimpijskimi igrami v Pekingu leta 2008. Po pričanju kaže, da so praktikanti Falun Gonga prisiljeni delati zelo dolgo časa, da se izdelki prodajajo po vsem svetu.

Yu pove, da delavci niso imeli pavz in nekateri so bili tako izčrpani, da so zaspali pod mizami, na katerih so delali. Posnel je tudi Falun Gong praktikanta, za katerega pravi, da ga je stražar v taborišču hudo poškodoval. Podhranjen človek je priklenjen na posteljo in ima poškodbe na koži.

“Če bi vas kdajkoli ujeli početi tovrstne stvari, da podrobno snemate dogajanja v teh taboriščih, bi izgubili življenje,” je povedal. “Komunistična partija Kitajske ima kvoto ljudi, ki jih je potrebno ubiti in jaz sem eden izmed njih.”

Da je posnel različne videoposnetke, je Yu uporabil skrite kamere, ki so bile nameščene v ključih avtomobila in ročni uri.

Posnel je umirajočega človeka, ki je bil priklenjen na bolniško posteljo. Yu pravi, da je bil ta človek zaprt zaradi podpore Falun Gongu in da so ga pretepali in mučili, dokler ni doživel kapi. Umrl je v vegetativnem stanju, priklenjen na posteljo, ko je njegova žena jokala ob njem.

“Gre za ljudi, ki le poskušajo živeti,” pove Kay Rubacek.

Rubacek je producentka pri Swoop Films. Podjetje ustvarja dokumentarni film imenovan Finding Courage, ki dokumentira vladni pregon Falun Gonga in družinsko bitko, da bi nazaj dobili Kefeijevo telo.

“To ni nekdo, ki bi umrl zaradi srčnega napada,” je povedala Rubacek.
“Govorimo o brutalnem mučenju, in za kaj? Da se postavimo za svobodo prepričanja, nekaj, kar imamo mi za samoumevno.”

V Los Angelesu so se lokalni praktikanti Falun Gonga zbrali, da bi pozvali h končanju pregona. Nekateri so imeli fotografije tistih, ki so umrli ali pa so pridržani v rokah kitajske vlade.

In tudi v New Yorku se je dva tedna nazaj skoraj 10.000 Falun Gong praktikantov korakalo, da bi pozvali k prenehanju preganjanja, nekateri so nosili napise "Free Sister's Body", ki se sklicujejo na posmrtne ostanke Kefei Wang.

“Srčni napad je za 30-letno žensko seveda pogost, da ga dobite od totalitarnih režimov,” je povedal Shawn Steel.

Steel deluje kot republikanski državni komitent v Kaliforniji. Michelle Steel je njegova žena, ki je nadzornica okrožja Orange, katere družina je pobegnila iz tako brutalnega režima v Severni Koreji.

“Govorimo o Kitajski, govorimo o tem, da nasprotujejo 21-em stoletju, morate pripovedovati o njihovem spoštovanju človekovih pravic,” je povedal Steel.

Po podatkih Amnesty International je to poročanje eden najhujših.

“Amnesty International so dokumentirali hude in vsesplošne kršitve človekovih pravic proti Falun Gong praktikantom,” je povedal Francisco Bencosme, vodja azijskega zagovorništva za Amnesty International. “Dokumentirali smo primere mučenja, nečloveških ravnanj, pomanjkanja svobode izražanja in na žalost se zdi, da so spregledane, nezavedajoče.”

“Neverjetno je, je skoraj preveč za televizijo,” je povedal Steel. “Vendar je tako pomembna zgodba, ker je vpletenih na milijone ljudi, vendar je tudi osebne narave, to je Los Angeles, Kalifornija, to je tisto, s čimer ljudje v tej državi živijo že leta in končno zgodba prihaja v javnost. Če to izpostavimo, morda lahko dejansko pomagamo reševati življenja mnogih ljudi, ki jih sploh ne poznamo.”

Steel je za FOX 11 povedal, da se bo o tej zadevi obrnil na Trumpovo administracijo in namerava pripraviti prezentacijo na republiškem nacionalnem odboru, da predstavi preganjanje Falun Gonga.

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu D.C. je zavrnilo pojasnjevanje o tovrstni zadevi.

Če bi radi izvedeli več, obiščite spletno stran Finding Courage Movie

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.