Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH)

DAFOH je ustanovljena in vodena od zdravnikov različnih specialnosti z vsega sveta.

Ozadje

Od marca 2006 so tri neodvisne priče javno izjavile, da nekatere bolnišnice na Kitajskem odstranjujejo organe iz zaprtih praktikantov Falun Gonga brez predhodnega soglasja. Priče so še navedle, da so bile žrtve proti njihovi volji zaprte v objekte, ki so podobni centrom za pridržanje ali koncentracijskim taboriščem. Kompatibilnost njihovih tkiv je bila sistematično analizirana in shranjena v bankah podatkov. Ta postopek je kitajskim transplantacijskim kirurgom omogočil, da zelo hitro zagotovijo darovane organe, vključno z ledvicami, srcem, trebušno slinavko, jetri, kožo in roženico. Javno dostopna spletna mesta nekaterih od teh transplantacijskih centrov so obljubila, da bodo darovane organe zagotovila v 2-4 tednih, v nekaterih primerih celo v 2 dneh. V zahodnih državah čakalna doba organov običajno traja več let.

Spletno mesto Centra za transplantacijo orientalskih organov v Tianjinu je v grafikonu dokumentiralo povečanje presaditev jeter, kar bi lahko služilo kot primer večje uporabe transplantacijske medicine.

Od marca 2006 je bilo zbranih in objavljenih veliko dokazov v zvezi s prakso sistematičnega neprostovoljnega odstranjevanja organov, kjer vlada sankcionira zaprte žrtve, ki so v velikem številu praktikanti Falun Gonga. Zbrane informacije na splošno krepijo zanesljivost stališč preteklih obtožb.

Zahodno razumevanje brezplačnega in prostovoljnega darovanja organov ne velja za trenutno situacijo. Po navedbah naj bi se na Kitajskem mednarodni standardi darovanja organov postavili na glavo, saj se prejemnike organov ne dodaja na čakalni seznam, dokler ni mogoče najti primernega darovalca; potencialni darovalci organov so zaprti v zaporu in tvorijo nekakšen ''zalogovnik'' živih darovalcev organov. Njihova življenja so takoj ogrožena, ko se ugotovi, da so njihova tkiva združljiva z zainteresiranim prejemnikom organov in jim organe odvzamejo brez soglasja. Tovrstne presaditve ''na zahtevo'' in ''zaradi dobička'' so brez primere in jih je potrebno raziskati.


Kratko poročilo DAFOH (maj 2020)

Leta 1984 je Ljudska republika Kitajska sprejela določbe, ki dovoljujejo odvzem organov usmrčenim zapornikom. To je Kitajski omogočilo, da izvaja presaditve v odsotnosti javnega, prostovoljnega programa darovanja organov. Kitajska je bila vedno med tistimi državami z najnižjo stopnjo darovanja organov na milijon prebivalcev na svetu. Brez sprememb zakona iz leta 1984 in brez izvajanja javnega programa darovanja organov se je letno število presaditev organov na Kitajskem v nekaj letih po letu 1999 povečalo za vsaj 300%.

Preberite celotno poročilo.


Doctors Against Forced Organ Harvesting (zdravniki proti prisilni žetvi organov) dodatno razlikujejo med odvzemom organov zaprtim praktikantom Falun Gonga in odvzemom organov usmrčenim zapornikom, kar je na Kitajskem poznan pojav že od konca osemdesetih let. V slednjem primeru je posameznik obsojen na smrt zaradi kršitve zakona, organi pa se odstranijo po usmrtitvi. Čeprav je ta oblika odvzema organov vprašljive morale, še ni v isti kategoriji kot odvzem organov nedolžnim živim praktikantom Falun Gonga, ki so opisani v Kilgour & Matas poročilu.

Slednje vključuje umor posameznikov, pridržanih kot ujetniki vesti v okviru pregona Falun Gonga, ki ga sankcionira država. Ti posamezniki niso kršili zakona in niso bili obtoženi na sodiščih ali obsojeni v sodnem postopku, so nedolžne žrtve, ker kitajska vlada preganja gibanje Falun Gong, ne da bi imela najmanjši razlog, da posameznike obsodi. Njihove organe odstranijo in prodajo za dobiček s smrtjo neprostovoljnega darovalca. Doctors Against Forced Organ Harvesting so mnenja, da je taka oblika usmrtitve del pregona Falun Gonga in je enakovredna umoru z naklepnim ropom.

Pomembno je vedeti, da sama narava tajnih koncentracijskih taborišč, ki delujejo znotraj totalitarnih režimov, kot je Kitajska, kjer pretok informacij v celoti nadzoruje vlada, otežuje odkrivanje njihovega notranjega delovanja, ker ostajajo nedostopna zunanjim preiskovalcem. Kljub temu obseg zbranih posrednih dokazov, skupaj z nesporno resnostjo obtožb, zahteva, da Doctors Against Forced Organ Harvesting ukrepajo z ozaveščanjem tovrstnih praks in zahtevajo dodatne preiskave.

Preberite več o DAFOH na njihovi uradni spletni strani.

Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.