Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

"Politično delovanje" na Kitajskem?

Ključne točke

  • Falun Gong ne stremi po politični moči, nikoli prej in je nikoli ne bo.
  • Vsakršne aktivnosti Falun Gong praktikantov s področja človekovih pravic so odziv na pregon, katerih cilj je končati pregon, ne pa za kakršno koli politično prizadevanje.
  • Tuidang je duhovno gibanje in sam po sebi ni političen.

Kitajske oblasti pogosto zatrjujejo, da se je praksa Falun Gonga "spremenila v politično gibanje", to pa se je pojavilo v nekaterih poročilih, ki omenjajo prakso. Govori se s prizvokom, da se je praksa Falun Gonga "izdajala" za nekaj drugega kot je ali da je ogrožala svoja prepričanja z vstopom v politično areno na Kitajskem.

Prvo in najosnovnejše dejstvo je, da Falun Gong kot disciplina, katere cilj je duhovna izpolnitev, nima politične težnje. Nauki Falun Gonga (Falun Dafe) zahtevajo, da se praktikanti trudijo opuščati globalne navezanosti in skrb za slavo, ugled ali razne pridobitve, vključno s politično močjo.


Kot je zapisal novinar Ian Johnson iz New York Timesa (prej WSJ), ki je prejel Pulitzerjevo nagrado za poročanje o Falun Gongu:

''[Falun Gong] je v osnovi apolitična, disciplina usmerjena vase, katere cilj je duhovno očiščenje in izboljšanje zdravja posameznika.''


Praktikanti Falun Gonga so si prizadevali, da bi dokumentirali in razkrili zločine proti človeštvu, ki so jim bili izpostavljeni na Kitajskem. To ni politično dejanje.

V prvih nekaj letih pregona so Falun Gong praktikanti z opozorili bolj kazali na posamezne voditelje pregona, kot je Jiang Zemin, namesto na Komunistično partijo Kitajske (KPK) v celoti. Vendar je sčasoma postalo jasno, da je zaradi partijske reforme misli Kitajcev z izobraževanjem in nadzorom medijev, veliko Kitajcev težko verjelo, da je bilo res, kar se je dogajalo s prakso Falun Gong. Zato so aktivisti menili, da morajo ljudem najprej odpreti oči pred zlorabami nad praktikanti in jih tako osvobodijo nadzora, ki ga ustvarja KPK. To je bil predviden in dejanski učinek širjenja Devet komentarjev o Komunistični partiji, najbolj podrobno razkrivanje KPK, ki se ga je kdajkoli objavilo, in spodbujanje Kitajcev, da se odrečejo vseh povezav s KPK, ali gibanje Končajmo KPK (Tuidang).

Devet komentarjev obsoja Komunistično partijo, vendar ne predpisuje alternativnega političnega sistema. Gibanje Končajmo KPK (Tuidang) ne zagovarja strmoglavljenja KPK ali državnega udara, niti ne predpisuje posebnih institucionalnih reform. Namesto tega je poudarek na zavračanju kulture nasilja in dvoličnosti, ki jo propagira KPK, in na oživitvu vrline, da bi dosegli pravičnejšo in bolj humano prihodnost Kitajske. Gibanje Končajmo KPK je v mnogih pogledih manj usmerjeno v politično revolucijo ali institucionalne spremembe in bolj v duhovni in etični preporod.

Ta celoten aktivizem je namenjen temu, da pomaga Kitajcem, da uvidijo laži in prevare KPK in se s tem lahko izogibajo, da bi postali njeni sokrivci pri pregonu nedolžnih ljudi. Končni cilj je končati pregon in ne pridpbivanje nobenih političnih moči.

Celoten seznam napačnih razlag »

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.