Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

''Izogibati se medicini''?

Ključne točke

  • Nauki Falun Gonga ne prepovedujejo in ne odvračajo od jemanja zdravil.
  • Nauki Falun Gonga se dotikajo vprašanj karme in povezave z boleznijo.
  • Priljubljenost Falun Gonga, zlasti na Kitajskem v devetdesetih letih, je bila v veliki meri posledica njegove učinkovitosti pri izboljšanju zdravja in spodbujanju zdravega načina življenja, kar so številni kitajski vladni uradniki odkrito pohvalili.
  • "Falun Gong prepoveduje jemanje zdravil" je bila ena od glavnih propagandnih točk KPK, katere namen je bil upravičiti zatiranje, hkrati pa spodkopati eno glavnih prednosti Falun Gonga, to je dobro zdravje.

Ena od pogostih laži, ki jo je uporabila kitajska vlada, se je širila z uporabo le-te pri novinarjih Zahoda, ki navaja, da je privržencem Falun Gonga prepovedano jemati zdravila in da so zaradi tega njihova življenja ogrožena.

Ali Falun Gong prepoveduje uporabo medicine?

Vsekakor ne. V naukih Falun Gonga se ne pojavljajo tovrstna izražanja.

Nauki Falun Gonga razlagajo odnos med karmo in boleznijo ter nakazujejo, da je zdravo telo človekovo naravno stanje in je tisto, kar je v harmoniji z vesoljem.

Medtem ko praksa uči, podobno kot budistični pogledi na bolezen, da trpljenje, ki ga povzroča bolezen, pomaga odstraniti negativne elemente v telesu, nauki tudi jasno navajajo, da so bolnišnice in medicina zares učinkoviti in ljudje bi morali oditi v bolnišnico, če se jim tako zazdi. Vsak posameznik izbira, ali bo obiskoval zdravnika ali jemal zdravila, prav tako ima možnost izbire med zahodno medicino in tradicionalno kitajsko medicino.

V smislu, kako se vse to v dejanjih odraža, nekateri praktikanti hodijo v bolnišnice in pogosteje jemljejo zdravila, drugi pa uporabljajo bolnišnice in zdravila manj pogosto ali sploh ne, ker nimajo te potrebe. Ni določenih pravil, ki bi to prepovedovala, temveč je to sistem učenja, ki ga lahko vsak posameznik uporabi na podlagi svojega lastnega razumevanja. Ključni pomen v Falun Gongu je, da se vsak odloča zase.

Ali so življenja ogrožena, kot to zatrjuje kitajska vladna propaganda? Do sedaj ni bilo nobene študije, ki bi to potrjevala. Nasprotno, akademska raziskava iz leta 1998 je pokazala, da se je 97,9% anketiranim praktikantom od 12 000 izboljšalo zdravje. Mnogi privrženci Falun Gonga poročajo o zdravstvenih koristih te prakse in izvajanja vaj, kot eden glavnih razlogov za prakticiranje le-te. Praktikanti, med njimi tudi zdravniki, so poročali o ozdravljenju življenjsko nevarnih bolezni, kot je rak.

Glede na U.S. News & World poročilo, iz 14. februarja 1999 (5 mesecev pred začetkom pregona prakse), se je uradnik Kitajske Nacionalne komisije za šport (del Kitajske vlade) pohvalil z učinki zdravljenja, ki ga prinaša Falun Gong:

“Falun Gong in druge vrste čigonga lahko na vsako osebo prihrani 1000 juanov zdravstvenih stroškov letno. Če 100 milijonov ljudi izvaja to prakso, to prihrani 100 milijard juanov zdravstvenih stroškov letno,” navaja eden od uradnikov, ki sodeluje v postopku vsesplošnega pregledovanja. Navedba internega obvestila dodaja: “Premier Džu Rongji je tega zelo vesel. Država bi s koriščenjem denarja lahko že pričela.”

Kitajska komunistična propaganda, kot osnovo za pregon, pogosto uporablja številko 1400 praktikantov Falun Gonga, da so umrli po vadbi in nakazuje, da zaradi zavrnitve zdravljenja. Te številke nikoli ni potrdil noben vir zunaj kitajskih državnih medijev. Po drugi strani, pa bi bilo v populaciji več kot 70 milijonov praktikantov, 1400 smrtnih primerov v sedmih letih (med 1992 in 1999) izrazito nizka stopnja umrljivosti, zlasti če upoštevamo, da je velik delež praktikantov starejših od 50 let, mnoge pa je na začetku privlačilo v Falun Gong ravno to, da so se soočali z resnimi boleznimi.

Poleg tega se Falun Gong izvaja v več kot 70 državah, vendar ni bilo poročanj o ogroženih življenjih. Pravi izvor nevarnosti za praktikante Falun Gonga je mučenje v rokah Komunistične partije Kitajske.

Celoten seznam napačnih razlag »

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.