Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

WeChat, s prepoznavanjem obraza se v kitajski policijski državi cilja na Falun Gong

Znano je, da je Komunistična partija Kitajske (KPK) zgradila najmočnejši internetni sistem in množični nadzor na svetu. Komunistični režim uporablja ta sistem za zatiranje svobode izražanja in veroizpovedi, tarče so tudi Falun Gong praktikanti. V zadnjem letu so se pojavili številni primeri, kjer so bili Falun Gong praktikanti prepoznani, pridržani in preganjani z uporabo tovrstne tehnologije.

Na WeChat-u klepet in izmenjava informacij vodita v aretacije

Kitajska aplikacija za pošiljanje sporočil WeChat je v lasti kitajskega internetnega velikana Tencent in ima mesečno več kot milijardo aktivnih uporabnikov po vsem svetu. Tencent, kot tudi vsa velika podjetja na Kitajskem, morajo upoštevati politiko cenzure in nadzora komunistične partije. V zadnjih letih so skupine za človekove pravice poročale o številnih primerih kitajskih državljanov, ki so bili po lažnih sojenjih pridržani in obsojeni na dolge zaporne kazni, preprosto zato, ker so deliti informacije po WeChatu, vključno informacije o Falun Gongu. Od januarja 2020 je spletno mesto Minghui.org z uporabo svoje mreže virov na Kitajskem zabeležilo več novih primerov pridržanja ali pregona uporabnikov WeChat-a zaradi vsebine povezane s Falun Gongom. Na primer:

  • Ga. Džai Zihui: Džai, 29-letna učiteljica plesa iz province Liaoning, se je leta 2019 zavzela za Falun Gong, kasneje pa je preko WeChat-a o tem poslala sporočilo prijatelju. V začetku avgusta so jo poklicali na policijo in jo opozorili, naj tega ne počne več. Nato je bila 23. avgusta 2019 aretirana, ko je znanki podelila USB ključ, na katerem so bili podatki o Falun Gong praksi. 11. februarja 2020 je bila zatožena in sedaj čaka na sojenje.

  • Ga. Lu Janling: Po posredovanju sicer cenzuriranih informacij o koronavirusu WeChat-a je bila gospa Lu iz province Jilin, ki izvaja Falun Gong, 27. januarja 2020 aretirana in 15 dni zaprta v administrativnem priporu.

  • G. Čen Geng: 16. februarja 2020 je g. Čen Geng iz province Fujian preko WeChat-a poslal sporočilo v katerem omenja Falun Gong. Istega dne je bil njegov račun blokiran, razmetali so njegov dom in ga aretirali. Poslan je bil v Priporni center okrožja Pingtan.

  • G. Vang Venhao in ga. Guo Venjan: Praktikant Falun Gonga g. Vang, ki prihaja iz avtonomne regije Ningšia Hui, je bil nadzorovan preko WeChat-a, nato aretiran v koncu aprila 2020. Zadržali so ga 20 dni. 29. aprila se mu je pridržila tudi ga. Guo Venjan, ki uporablja isto skupino na WeChat-u, in tudi njej so razdejali dom. Pridržana in zaslišana je bila tudi njena nečakinja, ki ne vadi Falun Gonga. Tega dne sta bili na koncu obe izpuščeni.

Prepoznavanje obrazov je bilo razvito za sledenje in pridržanje praktikantov Falun Gonga

V letnem poročilu ameriške komisije za mednarodno versko svobodo za leto 2020 piše: "Kitajska vlada je ustvarila državo z visokotehnološkim nadzorom, ki uporablja prepoznavanje obrazov in umetno inteligenco za nadziranje verskih manjšin."

Dejstvo je, da je KPK vodi državo visokotehnološkega nadzora in je sposobna spremljati kitajske državljane kjer koli po državi s kombinacijo različnih tehnoloških projektov, kot sta Skynet in Zaslepjujoči sneg. Zaradi uporabe teh tehnologij in sistemov so bili aretirani številni praktikanti Falun Gonga.

Skynet je ogromen sistem za nadzor in prepoznavanje obrazov v mestih... Po nekaterih ocenah bi lahko imel Skynet na Kitajskem nameščenih do 600 milijonov kamer, približno eno kamero na vsakega drugega državljana. Zaslepljujoči sneg je KPK-jeva podeželska inačica Skynetu, ki s kamerami spremlja državljane po vaseh in na podeželju. Tehnologija prepoznavanja obraza kameram omogoča hitro prepoznavanje državljanov. Praktikanti Falun Gonga, ki so znani policiji, že dolgo veljajo za tarče podrobnega nadziranja, saj se njihovi biometrični in drugi podatki že več kot desetletje zbirajo in shranjujejo v zbirki podatkov "ključnih posameznih", kar olajša navzkrižno sklicevanje in identifikacijo. Sledi nekaj primerov iz zadnjih let, ko so bili praktikanti Falun Gonga v različnih delih Kitajske jasno zaznani s pomočjo sistemov za prepoznavanje obraza in nato pridržani:

  • Ga. Li Guijing in ga. Džu Lanšui: Starejši ženski, 81 in 66 let, sta bili aretirani 23. julija 2019 v svojih domovih v provinci Gansu, potem ko je policija s pomočjo prepoznavanja obraza potrdila, da sta to isti ženski iz drugega policijskega poročila, ki sta na mestnem trgu mimoidočim delili informacije o Falun Gongu. Ženskam je sodilo okrožno sodišče Jongčang, nato pa jih decembra 2019 obsodilo na šest mesecev zapora.

  • Ga. Vang Šinrong: Ga. Vang iz province Heilongjiang je v bolnišnici skrbela za svojo svakinjo, medtem ko so jo opazile kamere za prepoznavanje obraza, in 4. junija 2019 obvestile policijo. Za tem so jo aretirali in jo pridržali več kot 100 dni.

  • Ga. Gao Šiaoči: 15. julija 2020 je policija aretirala go. Gao na njenem domu v provinci Jilin, potem ko je bila prepoznana kot Falun Gong praktikantka s tehnologijo Skynet za prepoznavanje obrazov.

  • Ga. Sun Guidži: Ga. Sun je bila ustavljena pred vrati vlaka na železniški postaji Čangčun v Jilinu, kjer jo je policija pridržala, potem ko so jo 22. junija 2018 identificirali s pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov.

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.