Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Kitajska: Ogroženi sta življenji priprtega profesorja in njegove žene pogrešane v Čongčingu

G. Tang Jian pred priporom.
G. Tang Jian pred priporom.

NEW YORK – Zdravje profesorja, zaprtega v Čongčuingu zaradi prakticiranja Falun Gonga, se je zelo poslabšalo in njegovo življenje je morda v nevarnosti. 37-letni g. Tang Jian (汤健) je bil ugrabljen med izvajanjem intenzivnega zatiranja Falun Gong privržencev po mestu, katero je potekalo pod vodstvom nekdanjega uradnika Komunistične partije Boja Šilaija. Potem, ko je njegova žena za g. Tanga zahtevala medicinsko oskrbo, je izginila. Predvideva se, da je v policijskem pridržanju.

“Nečastni nekdanji član Politbiroja Bo Šilai, ima dolgo zgodovino proaktivnega pregona praktikantov Falun Dafa, tako v provinci Liaoning, kot tudi kasneje, ko se je preselil v Čongčing,” pove izvršni direktor Falun Dafa Informacijskega Centra, Levi Browde (podatki o Bo Šilai). "Čeprav Bo nima več uradnih pooblastil, pa se njegova zapuščina intenzivnega pregona, ki ga je pričel na jugovzhodu Kitajske, očitno nadaljuje."

Gospod Tang je bil ugrabljen na njegovem delovnem mestu na univerzi Čongčing Jiaotong Univerzi, 1. novembra, 2011. Po mesecih pripora, so mu sodili v februarju 2012. Po navedbah njegove žene, je bil na razporedu za izpustitev, ker proti njemu ni bilo dokazov. Kakorkoli že, oblasti so ga zadržale v priporu nezakonito in ga obsodile na 3 leta zapora, na sramotnem sojenju, ki je potekal, 16. marca, v letu 2012.

“Kazen je padla kot iz jasnega. Počutil sem se kot, da bi se zrušilo nebo. Vsaka celica v mojem telesu se je počutila kot, da je raztrgana,” je zapisala žena g. Tanga v njenem odprtem pismu, ki je bil objavljen na spletni strani Minghui – v kitajski verziji. (preberite angleški prevod).

“Jian ni prekršil nobenega zakona. Pripreti in obsoditi ga, je popolnoma narobe.”

G. Tang je bil v mesecu maju 2012 premeščen v zapor v Yongchuanu. Njegova družina ga je obiskala, 17. junija, in nato še, 9. julija, ter opazili so alarmantno poslabšanje njegovega zdravja. Izgledal je skoraj kot okostnjak, z izjemo njegovih oteklih stopal, kjer je brez sape ostal že po krajšem pogovoru. Oblasti v zaporu so poniževale g. Tanga tako, da so mu prepovedale nositi hlače in ga prikrajševali spanca.

Njegova družina se boji, da je žrtev mučenja zaradi nasprotovanju "zaporniški prevzgoji", kjer se pristojni trudijo, da bi ga prisilili k zanikanju Falun Dafe (več o “prevzgoji”).

Žena g. Tanga, ga. Li Šiao
Žena g. Tanga, ga. Li Šiao

Žena g. Tanga, ga. Li Šiao (李箫) je zahtevala, da mu vodstvo zapora zagotovi zdravstveno oskrbo, toda pazniki so zavrnili njeno zahtevo in ji zagrozili z aretacijo. 18. julija, je ga. Li obiskala Južno krilo oddelka Urada 6-10, lokalno podružnico nadzakonske varnostne službe Komunistične partije, ki nadzoruje pregon Falun Gonga po vsej Kitajski (več o Uradu 6-10). Tudi oni so zavrnili njeno zahtevo in ji grozili.

Družinski člani povedo, da se je 32-letnica ponovno vrnila v zapor, 24. julija, in zahtevala oskrbi za njenega moža. Od tedaj ni za njo nobene sledi več.

“Ga. Li je vedela za Bojevo možno vpletenost v prisilen odvzem organov Falun Gong praktikantom na Kitajskem in se je zbala za varnost njenega moža," pravi Browde. "Da bo ugrabljena medtem, ko je naprošala oblasti za osnovno zdravstveno varnost moža, še dodatno potrjuje nezakonito delovanje, ki se jo promovira pod taktirko Boja.”

Obsežen zlom Čongčinga

Pregon Falun Dafa praktikantov je postal intenzivnejši v letu 2011, pod tedanjim vodjo Komunistične partije Kitajske in članom Politbiroja Bo Šilaiom. Ugrabitev g. Tanga se je zgodila v obdobju presežka vseh pregonov in ugrabitev, fizičnega in psihičnega mučenja v centrih za »pranje možganov«, in drugih oblik nadlegovanja lokalnega prebivalstva, ki prakticirajo Falun Dafa, vključno z izključitvijo njihovih delavnih pravic. (preberite več na: news bulletin in news bulletin) Posamičen sloj za »pranje možganov«, v katerem je bilo odpeljanih vsaj 28 praktikantov Falun Dafa – o katerem se je poročalo, je bil v poletnem letovišču v Nan’an območju, ki je v istem območju Čongčinga, v katerem prebivata g.Tang in njegova žena (news).

Preganjanje mladega para v preteklosti

V pismu – apelu, ki ga je ga. Li napisala in objavila na spletu, je podrobno razgrnila družinsko preteklost, ki vključuje izkušnje s pregonom v zadnjih 10. letih (beri več). Kot mladenič, je imel g. Tang številne zdravstvene težave, a si je izjemno opomogel po začetku prakticiranja Falun Dafe. Njegovo prakticiranje je bilo javno znano na Southwest Petroleum University je morala izključiti g. Tanga od njegove doktorske disertacije, po začetku pregona v letu 1999. Zaradi njegovega odličnega znanstvenega dela je Univerza naredila izjemo in ga nato zaposlila kot profesorja.

G. Tang je izgubil službo, ko so ga aretirali in nezakonito poslali v zapor za 4 leta v letu 2002, zaradi prakticiranja Falun Dafe. Čongčingška podružnica ZTE Corporation mu je ponudila službo, po izpustitvi leta 2006, navkljub prepovedi zaposlovanja Falun Gong praktikantov. Ker so bili zadovoljni z njegovim delom, so mu v podružnici povečali plačo kar dvakrat v obdobju treh let.

Tudi ga. Li je bila deležna pregona v preteklosti, zaradi njenega prakticiranja Falun Dafe, vključno z obsojenostjo na taborišče za prisilno delo v Čongqingu, ko je bila stara le 19 let. Večkrat je bila hospitalizirana zaradi mučenja v zaporu, kar vzpostavlja skrb, da je tudi ona sedaj žrtev zlorabe.

“Zgodba tega para je klasičen primer domačega bega možganov, ki ga je povzročila Komunistična partija s svojo kampanijo proti Falun Gongu,” pravi Browde. “Poleg osebne tragedije g. Tanga in ga. Li, obstaja še širši vpliv na družbo, ko nadarjene znanstvenike in talentirane mlade ljudi kot sta onadva, preprosto zaprejo samo zato, ker želijo nadaljevati s prakso, ki jim je prinesla zdravje in mir.”

Falun Dafa Information Center poziva oblasti v Čongčingu, da spustijo g. Tanga in njegovo ženo ga. Li. Center poziva tudi vlade na zahodu in skupine za človekove pravice, da izrazijo svojo skrb za njuno dobrobit ter pozovejo k takojšnji in brezpogojni izpustitvi tega para.

Kontaktni podatki in imena tistih, ki so vpleteni v pregon g. Tanga in njegove žene:

Jongčuan zapor: 86-23-49890547 (Telefon); 86-23-49890547 (Faks)
Hu Maping, upravnik zapora Jongčuan
Jang, Liming, namestnik upravnika
Džao Jouhua, namestnik upravnika
Vang Dong, namestnik upravnika (številka policiske značke: 5016617)
Tang Jun, Gu Šiaolin, Džou Čiang, in Čen Jušeng so pazniki v Jongčuan zaporu - Oddelek št. 10, kjer je g. Tang pridržan.

Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.