Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

40 Falun Gong praktikantov preganjanih do smrti, 5313 tarč v prvi polovici leta 2020

Praktikanti, ki so umrli v prvi polovici leta 2020. Zgornja vrstica: Šiao Jongfen, Hu Lin, Ju Jongman, Li Rongfeng in Li Guojun. Spodnja vrstica: Liu Fating, Fu Šučin, Džou Šiudžen, Džou Šujie, Lin Guidži in Gao Jan
Praktikanti, ki so umrli v prvi polovici leta 2020. Zgornja vrstica: Šiao Jongfen, Hu Lin, Ju Jongman, Li Rongfeng in Li Guojun. Spodnja vrstica: Liu Fating, Fu Šučin, Džou Šiudžen, Džou Šujie, Lin Guidži in Gao Jan

(Minghui.org) 40 Falun Gong praktikantov je bilo preganjanih do smrti zaradi njihovega prepričanja na Kitajskem v prvi polovici leta 2020

Falun Gong, imenovana tudi kot Falun Dafa, je tradicionalna duhovna disciplina, ki temelji na načelih resničnosti, sočutju in toleranci. Komunistična partija Kitajske (KPK) jo preganja od leta 1999.

S štiridesetimi izgubljenimi življenji je seznam praktikantov Falun Gonga vse večji, ki so jih preganjali do smrti zaradi zagovarjanja lastega prepričanja. Do danes so na minghui.org potrdili in dokumentirali več kot 4500 nenaravnih smrti praktikantov Falun Gonga. Zaradi blokiranja informacij na Kitajskem in nevarnosti, s katerimi se soočajo družine praktikantov pri razkrivanju pregona, je pričakovati, da bo dejansko število smrti precej višje.

40 na novo umrlih praktikantov, od tega 22 žensk, je prišlo iz 14 provinc in občin, ki so pod centralnim nadzorom. Samo v provinci Liaoning je bilo 35% smrti (14), medtem ko je bilo v drugih regijah med 1 do 4 primerov. V priporu je umrlo 16 praktikantov, od tega 6 v Liaoningu (37,5%).

Trije primeri od 40 praktikantov ostajajo neznane starosti, medtem ko je starost ostalih bila med 46 in 84 let, s povprečno starostjo 64 let.

Januarja so zabeležili 4 smrtne primere, februarja, 9. maja, marec, april in junij so vsakič poročali o 6 smrtnih primerih.

40, moških in žensk, je prihajalo iz vseh družbenih slojev, vključno z letalskim inženirjem, računovodjo, učiteljem glasbe, upokojenim ravnateljem osnovne šole in zdravnikom.

Nekateri so umrli v zaporu po dolgotrajnem mučenju, drugi po tem, ko jim je zapor kljub kritičnemu stanju zavrnil zdravstveno oskrbo ali zdravniški pogojni izpust, drugi pa so umrli le nekaj mesecev po zdravniškem pogojnem izpustu.

Zlasti ženska iz Henana, ki je bila 13. maja aretirana, je umrla štiri dni po aretaciji, medtem ko je ženska iz Hebeija umrla na dan aretacije, 18. junija.

Medtem ko so nekateri preživeli mučenje v priporu, se jim je zdravje poslabšalo, potem ko so leta živeli v strahu ali pa so morali nenehno bežati in se skrivati pred policijo.

Nekateri praktikanti niso bili edini člani svojih družin, ki so podlegli pregonu. Moški v Liaoningu je umrl tri leta po tem, ko je bila njegova žena v priporu trpinčena do smrti na 13. dan po aretaciji. Moški iz Heilongjianga je umrl, potem ko so njegova mama, sestra in žena izgubile življenje zaradi pregona, za seboj pa je zapustil skoraj 90-letnega očeta.

27 smrti je že bilo podrobno opisanih v prejšnjih poročanjih. Spodaj so podrobnosti 13-ih na novo potrjenih primerov. Celoten seznam 40 umrlih praktikantov je na voljo tukaj.

Več podrobnosti o 40-ih praktikantih, ki so izgubili življenje, si lahko preberete v izvornem članku: https://en.minghui.org/html/articles/2020/7/20/185953.html

5313 praktikantov Falun Gonga, ki so bili tarče v prvi polovici 2020 zaradi njihovega prepričanja

Kljub pandemiji koronavirusa, je Komunistična partija Kitajske (KPK) v prvi polovici 2020 okrepila pregon Falun Gonga, v katerem je bilo aretiranih 2654 praktikantov in 2659 nadlegovanih zaradi prepričanja. Med temi praktikanti je imelo 1687 uničene domove. V času pisanja, je v priporu ostalo 1246 (47%) aretiranih praktikantov.

Falun Gong, imenovana tudi kot Falun Dafa, je tradicionalna duhovna disciplina, ki temelji na načelih resničnosti, sočutju in toleranci. Komunistična partija Kitajske (KPK) jo preganja od leta 1999.

Čeprav je bila večina provinc na Kitajskem v prvih mesecih leta 2020 zaprta, je bilo nadlegovanih več praktikantov v letu 2020 kot enako obdobje lani, leta 2019. V februarju, marcu, maju in juniju 2020 je bilo aretiranih tudi več praktikantov kot lansko leto.

Aretacije so neposredno privedle do smrti treh praktikantov, med njimi tudi ene 68-letne ženske, ki je umrla v priporu na dan aretacije, in druge ženske, ki je umrla 4 dni po aretaciji, ter tretje ženske, ki je umrla v začetku julija, potem ko so jo pretepali več ur po aretaciji v koncu junija.

Številni starejši praktikanti so tudi bili tarča. Natančneje, 540 (10,1%) od 5313 ciljanih praktikantov je bilo starejših od 65 let, od tega 116 med 65 in 70 let, 278 v 70-ih letih, 140 v 80-ih letih in 6 v 90-ih letih.

Praktikanti, ki so bili tarče, prihajajo z vseh družbenih slojev in vključujejo profesorje na univerzi, učitelje, računalniške strokovnjake, računovodje, inženirje, zdravnike, upokojene vojaške častnike, upravnike bank in lastnike manjših podjetij.

Nekateri praktikanti so bili v zadnjih dveh desetletjih že večkrat preganjani. Nekdanji učitelj je v provinci Sečuan odslužil 15 let, moški iz Pekinga je bil zaprt 14 let, preden so ga letos ponovno aretirali. Nato so enega programskega inženirja ponovno aretirali za sedem mesecev, potem ko je bil izpuščen po odsluženih petih letih. Žensko v provinci Jiangši so še vedno nadlegovali, potem ko je odslužila dve leti. Policija ji je naročila, naj se jim vsak mesec javlja in jim piše poročila. Vzeli so ji prstne odtise in zabeležili nekaj njenih osebnih podatkov, vključno s številko njenih čevljev.

Zaradi stroge cenzure, na Kitajskem ni mogoče vedno pravočasno poročati o številnih primerih pregona Falun Gong praktikantov, ki so bili preganjani zaradi njihovega prepričanja, prav tako ni na voljo vseh potrebnih informacij.

Tarče v času pandemije

Ko so številni praktikanti okrepili svoja prizadevanja, da bi razkrili, kako KPK uporablja podobne taktike prikrivanja od pregona Falun Gonga do obvladovanja izbruha koronavirusa, so se začeli srečevati z maščevanjem oblasti.

Ženska v provinci Hunan je bila prisiljena živeti stran od doma, potem ko so oblasti odkrile, da je lepila plakate s QR kodami, preko katerih se lahko povezuje na čezmorske spletne strani z necenzuriranimi informacijami o pandemiji. Zdravnika v provinci Ningšia so dvakrat aretirali, najprej marca in nato junija, zaradi izročanja informativnih gradiv. Tudi 9-letni deklici v provinci Hubei niso prizanesli z nadlegovanjem, potem ko jo je policija ujela, da je v svoji soseščini posredovala informacije.

Ženska v provinci Guangši, ki so jo 5. februarja sredi noči z možem aretirali policisti, ko so zatrjevali, da jima je z potrebno izmeriti temperaturo, je bila 3.5 meseca nedosegljivo pridržana. Njena družina je zelo zaskrbljena za njeno zdravje.

Pregon pred kočljivimi datumi

KPK je okrepila svoj pregon Falun Gonga pred kočljivimi datumi, kot sta največja politična sestanka (znana kot "Dve seji") v Pekingu, Nacionalni ljudski kongres in Kitajska ljudska politična posvetovalna konferenca, ki sta bila prestavljena iz marca na maj, in dva občutljiva datuma (25. april, obletnica miroljubnega poziva 10.000-ih pratikantov in 13. maj, obletnica javne predstavitve Falun Gonga).

Od aprila so policisti v Pekingu prečesali številne domove praktikantov, jih zaslišali in jih prisilili, da izpolnijo vprašalnike, ali ti še vedno izvajajo Falun Gong in ali so podpisali kakršne koli izjave, da se odrečejo svojemu prepričanju.

Izven Pekinga so oblasti v provincah Šandong in Heilongjiang objavile nagrado v višini 1000 juanov za ljudi, ki so poročali o praktikantih Falun Gonga, in 5000 juanov za vsakega oficirja, ki je praktikanta aretiral.
Prebivalka province Šinjiang, v njenih poznih 80-ih letih, je bila aretirana pred sestanki KPK in od takrat je bila pridržana.

V okrožju Ši, provinca Šanši, je policija 17. maja 2020 aretirala več kot 100 praktikantov, ki so prišli le nekaj dni po obisku Ši Jinpinga v mestu Taijuan v isti provinci 11. in 12. maja.

Pregon odrejen od PLAC in Urad 610

5313 praktikantov, ki so bili tarče v prvi polovici leta 2020, prihaja iz 28-ih provinc in občin. Hebei, Šandong, Liaoning, Heilongjiang in Sičuan je prvih pet provinc z največjim številom praktikantov, ki so bili tarče.

Oblasti v številnih provincah, vključno s Šandong, Jiangši, Hebei, Liaoning, Guidžou in Jilin, so nadlegovale praktikante v velikem obsegu in organizirale seje za pranje možganov.

Odbor za politične in pravne zadeve (PLAC) je v mestu Cangdžou v provinci Hebei izdal sedemstranski tajni dokument o novi kampanji. Izvensodna agencija PLAC, ki ima pooblastilo za nadzor organov kazenskega pregona in sodstva na Kitajskem, je odgovorna za organiziranje in izvajanje politik pregona proti Falun Gongu.

Do 15. junija je bil določen rok, da oblasti poiščejo prizorišča za tečaje pranja možganov. Verski voditelji, psihološki svetovalci in nekdanji praktikanti Falun Gonga, ki so prikinili prakso pod prisilo, so bili rekrutirani govorci.

V provinci Jilin je PLAC odredil nove pregone, zaradi česar so med marcem in aprilom aretirali šest praktikantov in več kot 60 nadlegovali.

Ta obsežna kampanja pranja možganov in nadlegovanja je del nove "kampanje iztrebljanja", s katero bi se praktikante prisililo, da se odrečejo svojemu prepričanju.
Poročalo se je, da je PLAC v Guidžouu odredil ukaz o popolni ''preobrazbi'' vseh praktikantov med letoma 2020 in 2023 . Naročilo je temeljilo na Dokumentu št. 101, ki ga je izdal centralni PLAC v Pekingu, z naslovom "Vprašanje zmanjšanja števila Falun Gong praktikantov."

V večini primerov so policisti in rezidenčni člani odbora osebno poklicali ali obiskali praktikante. Če praktikanti nočejo podpisati pripravljenih izjav o odrekanju prakse Falun Gonga, so uradniki grozili, da jih bodo poslali v centre za pranje možganov ali jim grozili, da bodo njihovim otrokom preprečili, da bi dobili zaposlitev ali možnost hodili na fakulteto. V provinci Liaoning so uradniki tudi grozili, da bodo od kmetovalcev, ki so praktikanti, odvzeli vladna kmetijska zemljišča. Nadlegovali so tudi tiste, ki so prej izvajali Falun Gong, vendar so zaradi pregona obupali.

Poleg PLAC-a, ima pri pregonu, še vedno ključno vlogo Urad 610, podobna gestapovski organizaciji, ki je bila ustanovljena 10. junija 1999, posebej za zatiranje Falun Gonga, čeprav je KPK leta 2018 napovedala razpustitev Urada 610.

Džao Leji, sekretar centralne komisije za nadzor disciplin KPK, je pred kratkim obiskal mesto in razkril, da je razpustitev Urada 610 preprosto utišala kritike kršitev človekovih pravic KPK-ja proti praktikantom Falun Gonga. Pojasnil je, da bo Urad 610 nadaljeval svoje delo, potem ko se ga vključi v sistem javne varnosti in PLAC sistem.

Na podlagi informacij, ki jih je na Minghui.org posredoval uslužbenec PLAC-a iz province Hunan, je eden od tajnikov, Džao Leji, prišel v Hunan junija 2020 in poslušal posodobitve, ki jih je posredoval Hunan PLAC o nedavnem napredku pri pregonu Falun Gonga.

Džaojeva sekretarka je tudi zahtevala pogovor s praktikanti Falun Gonga, ki so se bili prisiljeni odreči svojemu prepričanju, potem ko so se udeležili sej za pranje možganov, in preveriti, ali so se resnično odpovedali svojemu prepričanju. Namignil je, da če praktikanti le uradno podpišejo izjave o odrekanju, potem morajo lokalne oblasti okrepiti zatiranje.

Kot je uredil Hunan PLAC, je Džaojev sekretar prišel v mesto Šiangtan 19. junija 2020. Medtem ko so nekateri uslužbenci PLAC-a predhodno narekovali praktikantom, da lahko še vedno doma vadijo Falun Gong, dokler ne hodijo ven in se o tem ne pogovarjajo z ljudmi, je Džaojev tajnik neposredno spraševal praktikante, ali ti še vedno meditirajo doma, z vprašanjem, ki je bil ustvarjen za ugotavljanje njihovega dejanskega stanja.

Z nenehnimi vprašanji, ki jih je zastavljal Džaojev sekretar, je moški praktikant po priimeku Liu, doživel duševni zlom in izjavil, da se ne more več ničesar spomniti. Pred nedavnim odrekanjem Falun Gonga, je bil Liu večkrat zadržan v zaporih in centrih za pranje možganov, zato je odslužil prisilno delo. Pred tem je v priporu utrpel duševno motnjo, ker je bil mučen.

Kršenje pravnih postopkov

Policija je kršila pravne postopke na vsakem koraku postopka pregona, od aretacije izvajalcev, ki so meditirali doma, do zasedanja njihovih domov brez naloga za preiskavo. Nekateri praktikanti so bili odpeljani v psihiatrične bolnišnice za nadaljnji pregon in jim kljub njihovem zdravstvenem stanju zavračali obiske družinskih članov.

Policija v provinci Jiangsu je stala zunaj in dneve nadzorovala dom praktikantke, ko se je odpravljala na krajše izlete. Aretirali so jo takoj, ko se je vrnila, na dan 29. aprila. Skupina oficirjev iz Šinjianga je iz neznanih razlogov prevozila skoraj 3200 kilometrov, da bi preganjala praktikante v provinci Hebei. Za zapolnitev kvote je bila aretacija ženske odobrena z izvenmestnim pooblastilom. Policija v Čongčingu je prisilila druge praktikante, da zagotovijo lažne izjave, za obtožbo 75-letnega moškega.

Finančni pregon

KPK sledi trem glavnim politikam pregona Falun Gonga, da "uniči njihov ugled, jih finančno zlomi in jih fizično uniči."

V prvi polovici leta 2020 je policija od 42-ih praktikantov izsiljevala ali zaplenila skupno 2.091.600 juanov, kar je v povprečju 49.800 juanov na osebo. Dvema praktikantoma so med aretacijo od doma odnesli več kot pol milijona juanov.

Potem ko je oficir v ženskem domu Šandong našel skupno 14.200 juanov gotovine, se je zelo navdušil in zavpil: "Danes imamo velik festival!"

Za več podrobnosti o 5313-ih praktikantih, ki so jih nadlegovali v obdobju šestih mesecev, preberite v prvotnem članku na: https://en.minghui.org/html/articles/2020/7/17/185913.html

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.