Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Med pandemijo, Facebook blokira informacije o razkritju Kitajskega prikrivanja

The Epoch Times je nedavno na Facebooku objavil dokumentarni film Po sledeh izvora Vuhan koronavirusa.

Vendar je "neodvisni preveritelj dejstev" ta video napačno označil kot lažnega. Kliknite tukaj in preberite utemeljitev, ki jo je zagovarjal preveritelj dejstev.

Zdi se, da “preveritelj dejstev” postavlja pod vprašaj nekaj strokovnih mnenj, ki jih dokumentarec predstavlja. Če je Komunistična partija Kitajske (KPK) uničila dokaze in preprečila raziskave o izvoru virusa, je zelo težko narediti dokončne sklepe. Namen filma ni zagotoviti dokončen odgovor.

Poleg mnenj strokovnjakov film preiskuje le znana dejstva o KPK virusu (splošno znan kot novi koronavirus) in kot globalna pandemija.

Dokumentarec je imel močan vpliv, saj je vzbudil zanimanje po morebitnem izvoru virusa, ki podvomi v uradna stališča Komunistične partije Kitajske, da izvor virusa prihaja iz trga z morsko prehrano v Huananu.

Po objavi dokumentarca, so bili objavljeni sledeči članki:

  1. Washington Post: State Department cables warned of safety issues at Wuhan lab studying bat coronaviruses
  2. Washington Times: Joint Chiefs chairman: U.S. intel investigating whether coronavirus leaked from Wuhan lab
  3. Fox News: Sources believe coronavirus originated in Wuhan lab as part of China’s efforts to compete with US

Očitno so mnogi ta dokumentarec vzeli zelo resno. Poleg tega obstaja več vprašanj, zaradi katerih je preverjanje dejstev izvedeno lažno, zlasti:

  1. Preverjanje dejstev poteka na podlagi članka, ki ga je objavil The New York Post, ne pa naš dokumentarec. V zvezi z dokazi se lahko nekatere stvari prekrivajo, toda številne navedbe nimajo nobene povezave s tem dokumentarcem.
  2. Preveritelj, Danielle Anderson ni neodvisna, kot pove: “Razkrila bom, da sem znanstvenica, usposobljena za delo v prostorih z visoko omejitvijo in imamo skupne projekte z Vuhan inštitutom za virologijo (WIV). Zadnji 2 leti sem večkrat delovala v prav tem laboratoriju. Osebno lahko potrdim stroge ukrepe nadzora in zajezitvene ukrepe, ki so se izvajali tam, ko sem delala. Zaposleni na WIV-ju so izjemno kompetentni, marljivi in odlični znanstveniki z vrhunskimi rezultati”.
  3. Trditev o ključnem preverjanju dejstev je dejansko napačna: “Ni dokazov, ki bi podpirali trditve, da je biološka varnost na Vuhan inštitutu za virologijo slaba ali da se laboratorijske živali prodajajo ali zaužijejo”. Ta trditev je napačna, na podlagi treh členov omenjenih zgoraj.
  4. Naslov tega preverjanja dejstev je “ Znanstveni dokazi pokažejo, da je virus, ki povzroča okužbo s COVID-19, naravnega izvora in ni posledica človeškega inženiringa”. Označeni zahtevek za preverjanje dejstev na vrhu strani je, da “dokazi kažejo na raziskave SARS-CoV-2, ki se izvajajo v Vuhan inštitutu za virologijo”, kar je označeno z NEPRAVILNO. To dejstvo preveri idejo o “laboratorijskem izvoru” z “inženiringom” – koronavirus (eden izmed mnogih, ki ga imajo v teh specifičnih laboratorijih) bi lahko bil v raziskavah, vendar ne kot produkt bioinženiringa. In virus bi se lahko razširil iz laboratorija na splošno populacijo, ne da bi se lotili bioinženiringa.

Pozivamo Facebook, naj odstrani njihovo napačno oznako in da omogoči večim ljudem, da si ogledajo ta zelo primeren dokumentarec. V The Epoch Timesu smo trdno prepričani v svobodo tiska. Zlasti sedaj, ko se svetovna pandemija nadaljuje, to je bistveno za gledalce širom po svetu, da se jim omogoči neodvisno in točno informacijo, da sprejmejo utemeljene odločitve.

Ko govorimo o potrebi po brezplačnem tisku, zagovarjamo stališče ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga. Kot je izjavil na univerzi v Georgetownu oktobra 2019: “Kot načelo demokracije, verjamem, da bi se ljudje morali odločati kaj je verodostojno, ne tehnološka podjetja”.

Povezava do izvornega članka
Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.