Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Več kot 34.000 vloženih pravnih pritožb proti nekdanjemu Kitajskemu vodji Jiang Zeminu

NEW YORK- Več kot 34.000 pravnih pritožb je bilo vloženih na Kitajska sodišča, ki obtožujejo nekdanjega Kitajskega vodjo Jiang Zemina nezakonitega odvzema prostosti, mučenja, korupcije, zlorabe oblasti in še več kot ducat drugih zločinov.

»Ta val vpisanih pritožb je pomemben iz dveh razlogov«, pravi predstavnik Falun Dafa Informacijskega Centra g. Erping Zhang. »Kot prvo, to kaže na naraščajočo podporo na Kitajskem in drugod po ostalem svetu, da se pripelje Jianga pred roko pravice zaradi njegove vloge v nasilnem zatiranju Falun Dafe«.

Zhang nadaljuje, »Kot drugo, so te pravne pritožbe sprejete na Kitajska sodišča in osebe, ki jih vložijo, niso izpostavljene povračilnim ukrepom Kitajskega režima. Še kakšno leto nazaj bi bilo kaj takšnega nezaslišano. To je velika sprememba daljnosežnih posledic.«

V skladu s poročilom, ki je bilo, 4. julija, 2015 objavljeno na Minghui spletni strani (poročilo), so prejeli več kot 34.000 kopij pravnih pritožb od konca meseca maja do 2. julijem. Več kot 10.000 jih ima potrdilo o dostavi na Kitajski Vrhovni Ljudski Prokuratorat ali na Vrhovno Ljudsko Sodišče. Teden pred 2. julijem je Minghui prejel 16.373 kopij pritožb, kar je največ prejetih pritožb med vsemi tedni, odkar so jih začeli prejemati od konca maja. Prav tako je pritožbe vložilo tudi 393 Falun Dafa praktikantov iz 19. držav, kot so Velika Britanija, ZDA, Avstralija in druge.

Jiang Zemin, ki je bil leta 1999 predsednik Kitajske, na splošno velja za gonilno silo za brutalno in drago kampanjo, s katero je želel zatreti Falun Dafa na Kitajskem in je bila sprožena v juliju 1999. Skozi obdobje zadnjih 16 let je Kitajska vlada na milijone Falun Dafa praktikantov ugrabila in nepravno zaprla. Obstaja več kot 100.000 dokumentiranih primerov mučenja in več kot 3.800 potrjenih primerov smrti, kot posledica mučenja. Vendar več neodvisnih preiskovalcev za človekove pravice ocenjuje, da je pravo število žrtev nekaj deset tisoč.

»Videli bomo ali bo takšno število pritožb pripeljalo do obtožnice v bližnji prihodnosti«, pravi Zhang, »toda ta oblika javnega pritiska za pravico in zakonske pravice civilistov so bile široko pohvaljene od ljudi, ki živijo znotraj in izven Kitajske, ter predstavlja neprimerljiv val navadnih ljudi, ki uporabljajo zakon za iskanje pravice zoper visokih Kitajskih uradnikov. To se preprosto še ni zgodilo nikoli.«

Odvetniki, znotraj in zunaj Kitajske, so te pravne pritožbe prepoznali kot nov in dobrodošel odziv na grozodejstva, ki jih spodbujajo visoki Kitajski voditelji.

»Verjamem, da so tožbe proti Jiang Zeminu zelo primerne skozi stališče zakona in tudi pravice,« pravi Zhang Zanning, profesor prava na Jugovzhodni Univerzi v mestu Nanjing, pokrajina Jiangsu. Njemu in njegovim sodelavcem se zdi to »zelo spodbudno«.

Mnenju se pridružuje Kanadski odvetnik za človekove pravice David Matas. »Obstaja upanje. Kot prvič so dovoljene pritožbe. Ljudi ne zapirajo zaradi pritožb. Preganjajo vodilne, ki so krivi za pregon Falun Dafe, kot sta Zhou Yongkang in Bo Xilai. Izgleda kot gibanje proti Jiang Zeminu, temu vodilnemu preganjalcu.«

Falun Dafa Informacijski Center poziva Zahodne medije, da raziščejo ta neprimerljivi val vloženih pritožb in o njih poroča, kot si to tudi zaslužijo.

Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.