Novice o Falun Dafi in krizi človekovih pravic na Kitajskem

Kongres ZDA obsoja prisilen odvzem organov praktikantom Falun Gonga na Kitajskem

WASHINGTON D.C.- Predstavniški dom Združenih držav je soglasno sprejel Monday resolucijo, ki obsoja prisilen odvzem organov Falun Gong praktikantom in drugih ujetnikov vesti na Kitajskem. Resolucijo 343 (tekst) je podprlo 180 Demokratov in Republikancev. Med ukrepi, ki jih zahtevajo so, da kitajska vlada nemudoma preneha z izvajanjem prisilnega odvzema organov in pregona Falun Gonga ter poziva Zunanje ministrstvo ZDA, da zagotovi podrobno analizo tematike v svojem letnem poročilu o človekovih pravicah.

"Kitajska ohranja... nekatere najbolj grozljive... kršitve človekovih pravic proti Falun Gongu in drugim ujetnikom vesti," je povedala predstavnica Ilena Roslehtinen (R-FL), ki je predstavila Resolucijo 343 v juniju 2015. "Zlonamera in nečloveška praksa režima... usmrtitve in žetve njihovih organov za transplantacije... se mora vsesplošno nasprotovati in jo brezpogojno končati."

Sklicujoč se na resolucijo kot na "zelo pomemben del sprejemanja zakonov" je svojo podporo izkazal predstavnik Eliot Engel (D-NY) in navedel: "Te obtožbe so še posebej nezaslišane. Pristojni organi kitajskih zaporov preganjajo zapornike zaradi njihovega verskega prepričanja in nato ustvarjajo dobiček s preprodajo organov vseh teh žrtev. Ne morem si zamisliti ničesar bolj nedopustnega kot je to."

Predstavnik Chris Smith (R-NJ) je poimenoval prisilen odvzem organov "verjetno največji zločin 21. stoletja" in navedel neodvisno preiskavo, ki ocenjuje "od 45.000 do 65.000 ubitih Falun Gong praktikantov zaradi žetve organov."

Resolucija 343 izraža zaskrbljenost Predstavniškega doma Združenih držav "zaradi vztrajnih in verodostojnih poročil o sistematični žetvi organov vlade od nesoglašanih ujetnikov vesti v Ljudski republiki Kitajski, med katerimi je veliko število praktikantov Falun Gonga in pripadnikov drugih verskih in etičnih manjšin."

Zavzema se, da je "ubijanje verskih ali političnih ujetnikov, z namenom, da se nato prodajo njihovi organi za presaditve, hudo in nedopustno kršenje osnovne pravice do življenja."

Resolucija zato:
- Obsoja izvajanje prisilne žetve organov na Kitajskem
- Poziva Komunistično partijo in kitajsko vlado, da nemudoma prekine žetve organov ujetnikom vesti
- Zahteva takojšno prenehanje pregona Falun Gonga in izpustitev vseh Falun Gong praktikantov in drugih ujetnikov vesti
- V ZDA spodbuja zdravstveno sfero, da ozavešča o neetično izvajanih transplantacijah organov na Kitajskem
- Poziva Kitajsko, da dovoli verodostojno, pregledno in neodvisno raziskavo
- Poziva Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA, da vodi bolj podrobno analizo te tematike v svojem letnem poročilu o človekovih pravicah
- Poziva Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA, da letno poroča kongresu o izvajanju obstoječega zakona, ki onemogoča izdajanje vize Kitajskim državljanom in drugim, ki so vključeni v prisilne transplantacije organov.

Resulucija 343 je že peto sprejeta resolucija kongresa v ZDA od leta 1999, ki obsoja pregon Komunistične partije Kitajske nad duhovno prakso Falun Dafa. Vendar je prva, ki se izrecno osredotoča na prisilen odvzem organov. Resolucija je posledica podobne resolucije, ki so jo sprejeli v Evropskem parlamentu leta 2013 in zakonodajnih pobud Izraela, Taiwana in drugih, ki želijo zmanjšati pretok transplantacijskega turizma na Kitajskem.

"Ta resolucija je nov ključen korak proti globalni kampanji, da se konča ena od najgrozovitejših kršitev človekovih pravic v našem času - prisilen odvzem organov nedolžnih zapornikov vesti na Kitajskem, katerih večina so praktikanti Falun Dafe," pravi predstavnik Falun Dafa informacijskega centra Erping Zhang. "Obamovo vlado in naslednjega predsednika ZDA pozivamo, da vzame to resolucijo in njene pozive resno in vnese konkretne ukrepe, da zagotovi, da ne bodo ZDA in njeni državljani sokrivi za zločine Komunistične partije Kitajske proti človeštvu."

Deli članek na:

Ostanite obveščeni in se naročite na novice ter sporočila za javnost.